11 tips voor het effectief bestuderen van de drums

 

In dit artikel vind je 11 tips die mij altijd veel geholpen hebben, en jou ook kunnen gaan helpen tijdens het effectief bestuderen van de drums.

Om de drums goed te kunnen bespelen zal je veel moeten oefenen, en hier ben je vaak veel tijd mee kwijt. Daarom heb ik 11 tips voor de beginnende / semi ervaren drummer om sneller meters te kunnen maken. Wij zijn van mening dat als je deze tips volgt je drumdoel sneller binnen handbereik is dan je denkt. Wij gebruiken deze tips dagelijks.

Om vooruitgang te boeken met drummen moet je efficiënt oefenen en met plezier!

 

1. Oefen met metronoom.

Als drummer geven wij het tempo aan dus het is een belangrijke taak om het tempo ook zo strak mogelijk te kunnen aangeven en dus niet te versnellen of vertragen (tenzij het de bedoeling is). Als je oefent met metronoom weet je of je goed in de maat blijft ook leer je zo veel beter de verschillende tempo's waardoor je later zonder metronoom het juiste tempo kan inzetten en zul je merken dat sommige oefeningen op verschillende tempo’s moeilijk kunnen worden.

 

2. Begin een oefening altijd langzaam.

Voor dat je de oefening goed onder de knie hebt is het belangrijk om de oefening langzaam te beoefenen. Als de oefening lukt op het starttempo kun je daarna de oefening  op een iets hoger tempo spelen. Probeer zo je grenzen te verleggen. Hierbij kun je het tempo versnellen door de BPM hoger te zetten met kleine stappen van +5BPM per keer. Het voordeel van een metronoom is dat je ook in de maat blijft zodat je je timing kunt oefenen.

 

3. Zoek muziek op Youtube waar de drums uitgehaald zijn of waar niet eens drums in zitten.

Er  zijn genoeg nummers speciaal gemaakt om als drummer mee te oefenen. Het voordeel bij deze nummers is dat je alle oefeningen kan toepassen op deze tracks aangezien de drums nog niet ingevuld zijn. Je hebt de totale vrijheid om fills te oefenen of die ene beat die je al 3 weken wilt toepassen. Vaak zit er in deze nummers nog wel een percussiepartij die zorgt dat je in de maat blijft en beats kunt verzinnen die bij de soort muziek passen. 
Bijvoorbeeld:

Funk Backing Track for Drummers – 110 bpm (NO DRUMS)

Rock Backing Track For Drums 122 BPM

Slow Rock Backing Track for Drummers (NO DRUMS)

Er zijn ook genoeg versies van bekende nummers waar de drums uitgehaald zijn. Deze tracks zijn perfect om dat specifieke nummer te oefenen en song structuur door te krijgen. 
Bijvoorbeeld bekende nummers:

Michael Jackson – Beat It (Without Drums)

Metallica – Enter Sandman (drumless)

Drumless Smells like Teen Spirit

Ook kan je bij JD Drums alle muziek verkrijgen zonder de drums. Neem contact met ons op en voor maar liefst 2 euro heeft u al een backingtrack zonder drums.

 

4. Oefen geordend en met regelmaat.

Als je een uur hebt om te oefenen, deel dan je tijd op in blokken van 2. Door het opdelen van je tijd blijft je aandacht het beste erbij, waardoor je sneller vooruitgang boekt. Hierdoor ben je dus effectiever aan het oefenen.

 

5. Oefen rudiments en maak ze muzikaal.

Rudiments worden vaak als saai gezien. Dat is helemaal verkeerd gezien en wij zijn het hier dus ook totaal niet mee eens! Rudiments zijn de bouwstenen van het drummen. Met deze bouwstenen kun je je eigen stijl creëren en  jouw partijen worden ook interessanter.

 

6. Probeer elke dag even te oefenen.

Zo blijft het drummen leuker en effectiever. Je kunt beter 30 minuten per dag oefenen dan 1 x per week 2,5 uur achter elkaar. Het is namelijk erg moeilijk om 2,5 uur je aandacht bij de oefeningen te houden. Een ander voordeel is dat je gewend raakt aan het dagelijks bespelen van de drums. 

 

7. Kijk naar je drumhelden en haal daar inspiratie uit.

Dit zorgt ervoor dat jij gemotiveerd blijft voor het geen wat jij wilt kunnen op het gebied van drummen. Besef dat je niet ineens kunt drummen. Bij het bespelen van een instrument geldt: hoe meer tijd je in je instrument steekt hoe beter je wordt. Alle drumhelden die je ziet spelen bij grote bands hebben hun huiswerk gedaan en hebben er heel veel moeite ingestoken om te staan waar ze nu staan. Besef dat het hun werk is om zo te kunnen drummen en daar altijd en overal mee bezig zijn. Misschien is dat helemaal jouw doel niet. Dat gezegd te hebben komen we gelijk aan bij de volgende tip.

 

8. Stel drumdoelen en maak een plan.

Bepaal het doel wat je wilt behalen en in welke periode. Ben realistisch! Als je de ambitie hebt om de beste drummer van de wereld te worden dan zal je ook veel tijd moeten steken in het oefenen. Als je graag met wat vrienden een band wilt beginnen en leuke covertjes wilt gaan doen. Je kan ook altijd een plan opstellen samen met je drumdocent, hij zal je helpen je doelen zo effectief mogelijk proberen te behalen.

 

9. Record jezelf.

Door jezelf te recorden hoor je vanuit de luisteraar hoe je zelf klinkt. Hierdoor kun je dieper ingaan op je techniek of eigen spel. Bijvoorbeeld ben je tevreden met je dynamiek tijdens verschillende ritmes? Is de definitie van hoe je op de toms slaat wat je wilt overbrengen? Heeft een ritme meer impact als het op de ride of op de hihat gespeeld wordt?
 
Als je jezelf ook nog filmt tijdens het opnemen kun je nog meer op/aanmerken aan je eigen spel. Hoe zit je achter je drumstel? Hoe ziet mijn techniek eruit? Speel ik meer vanuit mijn pols met rechts dan dat ik nu met links doe? Houd ik mijn adem in als ik een moeilijke fill speel? enzv… 

 

10. Beloon jezelf als iets lukt.

Als ik een stuk aan het oefenen ben en ik ben hier bijvoorbeeld al een tijdje mee bezig beloon ik mezelf als ik de oefening onder controle heb. Ik mag van mezelf bijvoorbeeld 10 minuten vrij drummen na een half uur oefeningen te hebben gedaan.

 

11. Heb plezier tijdens het oefenen van drums.

Als laatste tip wil ik graag meegeven  dat je plezier moet hebben tijdens het drummen en ook tijdens het oefenen. Ga zo veel mogelijk spelen met andere mensen van jouw niveau want samen spelen is meestal leuker dan alleen!

 

 

 

Succes met deze 11 tips en laat ons weten wat je van onze tips vind!

Rating: 5 sterren
1 stem

Heb je iets aan deze tips gehad?